Türk Eğitim Sen (TES) Nevşehir Şube Başkanı Tayfur Urgenç, 10 Mayıs Cuma akşamı proje okullarına öğretmen atamaları gerçekleştirildiğini hatırlatarak, MEB’in atama ve eğitim politikasını eleştirdi.

Yıllardır yapılan atamalara MEB Bakanı Yusuf Tekin’in talimatıyla kısmi bir düzenleme getirildiğini belirten Başkan Urgenç, “Ancak yapılan bu kısmi düzenlemede yetersizdir. Bu sene yapılan atamalar şu şekilde gerçekleşti. Proje okulundan başka bir proje okuluna atama yapılmadı.

Proje okullarında tam yıl ve tam zamanlı çalışanların ataması hizmet puanına bakılmaksızın gerçekleşti. Proje okullarında ders tamamlama şeklinde derse girenlerde hizmet puanı üstünlüğü dikkate alındı. Bunun dışındaki başvurularda açık normlara hizmet puanı üstünlüğüne göre atama yapıldığı anlaşılmaktadır. Burada proje okullarında yeni bir yönetmelik hükmü bulunmamaktadır. Bundan böyle atamalar bu şekilde yapılacaksa proje okullarına öğretmen görevlendirmelerinde tam yıl ve tam zamanlı görevlendirmelerde kıstas ne olacaktır? Yeni açılan proje okullarına yönetici ve öğretmenlerin görevlendirilmesinde benim mahallem anlayışı mı devam edecek yoksa öğrenciler mi düşünülerek görevlendirme yapılacak? Türk Eğitim Sen olarak görüşümüz net ve kesindir. Yazılı sınava göre öğrenci aldığınız bu güzide kurumlarımıza yönetici ve öğretmenlerde ehliyet ve liyakat esasları dikkate alınarak yazılı sınav puan üstünlüğüne göre atanmalı, yönetici atama yönetmeliğine tabi olmalı, tüm şaibeler ortadan kaldırılmalıdır. Eğitimciler, Veli ve öğrencilerin kaygısı giderilmeli, bu kurumlara bakış açısı da ehliyet ve liyakat esaslı atamalarla olumlu yönde değişmelidir.” dedi.

Başkan Urgenç açıklamasının devamında Proje okulları sil baştan düzenlemeli diyerek, “Proje okullarına yönetici ve öğretmen atama süreci liyakat esasına göre düzenlenmediği müddetçe tartışmalar bitmeyecektir. Yıllardır birilerinin babasının çiftliği haline getirilen ve “kafama göre yönetici ve öğretmen atarım” projesine dönüşmüş olan proje okulu sistemi sil baştan ele alınmalıdır. Gerçekten özel program ve proje uygulayan okullarımızı tenzih ederek söylüyorum ki, 2300 proje okulumuzun ciddiyet ve disiplinle masaya yatırılması gerekmiyor mu? Sınavla öğrenci aldığımız nitelikli birçok okulumuzu siyasal/sendikal/ideolojik tahakküm ve egolara mahkûm etmiş olmamızın vebalinden nasıl ürkmüyoruz?

Öncelikle kuruluş amacına uygun şekilde mevcut proje okulları sil baştan düzenlenmelidir. Bu okullarımız, birilerinin arka bahçesi olmaktan kurtarılmalı, öğretmen ve yönetici atama sistemi, liyakat kriterine göre sınav esaslı yürütülmelidir. Sendika, vakıf, cemiyet, dernek görünümlü dışarıdan yapıların inisiyatifine göz yummaya devam ettiğimiz sürece, ülkemizin geleceği olan ve akademik başarısı en yükse çocuklarımızın okuduğu bu güzide okullarımıza yazık etmeye devam ederiz.” ifadelerini kullandı.

Urgenç açıklamasının devamında, “Bu atama sistemlerinde hak kaybına uğradığını düşünen her eğitimciye hukuk desteği vererek sendika avukatlarımız tarafından mücadelesi yapılacaktır.” dedi.