NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda, ülkemizde 2023 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ile Türk ve yabancı bilim insanlarınca gerçekleştirilen arkeolojik kazılar, yüzey araştırmaları ve bu çalışmalar çerçevesinde yapılan arkeometrik çalışmalara ilişkin bildiriler yer alacak. Sempozyumda, hafta boyunca beş ayrı salonda, 392 bilim insanı tarafından Kazı Sonuçları Toplantısı’nda 239, Araştırma Sonuçları Toplantısı’nda 99 ve Arkeometri Sonuçları Toplantısı’nda 90 olmak üzere toplam 428 bildiri sunulacak. Sempozyuma 10 farklı ülkeden 34 bilim insanı 34 bildiri ile programda yer alacak.

1979 yılından beri gerçekleştirilen sempozyum, arkeoloji alanında ülkemizde gerçekleştirilen en önemli bilimsel faaliyet olmakla kalmayıp, kapsamı itibariyle dünya çapında gerçekleştirilen sayılı bilimsel faaliyetlerden birisi konumunda olan sempozyumun açılışında konuşan Türk Arkeoloji ve Kültürel Meras Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay yaptığı açıklamada, “Ülkemizin en büyük sorunların biri olan kültür varlığı tahribatı ve kaçakcılığı konusunda bakanlığımızın özverili çalışmalarını unutmamak gerekir. Dünyadaki gelişmekte olan yeni teknolojilerin ülkemizde uygulanmasının kültür mirasın korunmasına olacağına inanıyorum. Yeni teknolojilerin kullanımıyla belgeleme, konservasyon ve restorasyon çalışmalarında büyük ilerleme kaydedildiğini görmekteyiz. Bu çalışmaların daha geliştirilerek devam edeceğine inanmaktayız” ifadelerini kullandı.

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’da yaptığı açıklamada, “Ülkemizin eşsiz doğal ve kültürel mirasının bilimsel yöntemlerle aydınlatılmasına yönelik yapılan kazı ve araştırma sonuçlarının 27-31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek böylesi önemli bir sempozyumda ele alınacak olması ihtisas alanımız çerçevesinde  bizler için ayrıca büyük anlam taşımaktadır. Ülkemizin zengin kültürel mirasına yönelik yapılan bilimsel çalışmaları kamuoyu ve bilimsel çevrelerle paylaşmak adına 1979 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’nun bilime ve kültüre katkıları hepimizin malumudur. Ülkemizin yetiştirdiği değerli aydınlardan biri olan Osman Hamdi Bey’in çabalarıyla Osmanlı’nın son dönemlerinde kurumsallaşmaya başlayan ülkemiz arkeoloji ve kültürel miras çalışmalarının günümüzde ulaşmış olduğu seviyenin en iyi şekilde izlenebildiği bu sempozyumun gelecek kuşaklara değerli bir bilgi birikimi ve hafıza devrettiği açıktır.” şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, sempozyumdaki konuşmasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarına gerekli destekleri sunduğu belirtti.

Bu kapsamda, 2023 yılı sonunda "Geleceğe Miras" projesinin hayata geçirildiğini aktaran İnceciköz, şunları kaydetti:

NEVÜ’de 2 fakülteye 2 doçent ataması yapıldı NEVÜ’de 2 fakülteye 2 doçent ataması yapıldı

"Dünya tarihine ışık tutan, uçsuz bucaksız bir medeniyet okyanusu olan ülkemizdeki arkeolojik değerleri gün yüzüne çıkarmak, koruma ve restorasyon çalışamları ile gelecek nesillere miras olarak aktarabilmek, arkeolojik alanları turizm cazibe merkezi haline getirmek başlıca hedeflerimiz arasında. 2002 yılında genel müdürlüğümüze bağlı müze sayısı 183 iken 2024 mayıs ayı itibarıyla bu sayısı 214'e yükseldi. 2002-2023 yılları arasında 169 müze onarım, restorasyon ve teşhir çalışması yapılarak tamamen yenilendi. 61 müze ilk kez ziyarete açıldı, 23 müzemi ise yeni inşa edilen binalarda hizmete sunuldu. 2024 yılında müze ve ören yeri ziyaretçi sayımız 30 milyonu aşmıştır. Yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılmış kültür varlıklarımızın ait oldukları topaklara dönmesi için verdiğimiz mücadele de hız kesmeden devam etmektedir. 2018 yılından bu yana 7 bin 824 adet kültür varlığının ülkemize iadesini sağlamış olduk."

Editör: Alpaslan Körükcü